-20% na ozdoby! Štartovacie sady od 35,96 € viac

šKladiete si otázku, prečo vám gél lak nedrží, odlupuje sa, praská, netvrdne alebo sa vám zvlnil? Je dosť pravdepodobné, že robíte niektorú z nasledujúcich chýb. Aké sú najčastejšie chyby pri aplikácii gél laku a ako ich napraviť?

Zle alebo nedostatočne pripravená nechtová platnička a zlá aplikácia sú najčastejšie dôvody, ktoré spôsobujú odpadnutie modelácie či odchlipy, kedy sa materiál dvíha od nechtového lôžka.  

Prečo mi nedržia gélové nechty a gél lak sa odlupuje?

Pripravili sme pre vás najčastejšie chyby pri aplikovaní gélového laku a tipy, ako to robiť správne:

  1. Nedostatočné vysušenie a zmatnenie nechtov
  2. Nedostatočné odmastnenie nechtov pred aplikáciou gél laku
  3. Príliš hrubá vrstva gél laku
  4. Stečenie gél laku ku kožičke
  5. Nedôkladné lakovanie bez zafixovania voľného okraja (špičky) nechta
  6. Pilovanie nechtov po aplikácii gél laku
  7. Lakovanie na priamom dennom svetle pri okne na slnku alebo pri zasvietenej lampe
  8. Nevhodný podkladový gél lak
  9. Namáhané nechty
  10. Hormóny alebo choroba

Chyba číslo 1 - Nedostatočné vysušenie a zmatnenie nechtov

Najčastejším dôvodom, prečo gél lak nedrží, býva nedostatočne vysušený alebo nedôkladne zbrúsený prírodný necht. Odporúča sa preto žiadne umývanie rúk aspoň pol hodinu pred prvým krokom. Nechty by mali byť pred začatím práce dôkladne vysušené.  V deň kedy si budete nechty upravovať nepoužívajte žiadne krémy na ruky, či olejčeky. Aj tieto prípravky môžu spôsobiť nepriľnavosť materiálu, odpadnutie modelácie. Krémy alebo olejčeky používajte po dokončení manikúry.

Pri príprave nechtov pred modeláciou sa nesmie zabudnúť na odstránenie nechtovej kožičky z nechtovej platničky. Medzi najčastejšie chyby patrí tiež nedôkladné prebrúsenie (zmatnenie) prírodného nechta. Na prírodnom nechte mohli ostať nezdrsnené miesta - na nechte pôsobia ako lesklé plochy.

Chyba číslo 2 - Nedostatočné odmastnenie nechtov pred aplikáciou gél laku

Dôkladné odmastnenie nechtov je jedným z najdôležitejších krokov aplikácie gél laku. Je to základ k tomu, aby gél lak perfektne priľnul k prírodnému nechtu. Dôkladné odmastnenie zásadne ovplyvňuje životnosť gél laku na prírodných nechtoch. Tento krok netreba podceňovať. Dodržiavajte preto tento postup:

  1. Pre odmastnenie je ideálne použiť štvorčeky buničiny. Tieto sú na rozdiel od odličovacích tampónov pevné a zároveň „nechlpatia“. Odličovacie tampóny zanechávajú chĺpky, ktoré zostávajú na nechtoch a z nich sa následne môžu dostať aj do gél laku. Na štvorček buničiny naneste CLEANER a každý necht odmastnite jemným tlakom (hore dole a taktiež do strán). Kľudne to zopakujteaj 2 krát. Dôraz klaďte najmä na priestor okolo kožičky. Na takto odmastnené nechty si už nesiahajte.
  2. Pre ešte lepšie odmastnenie použite dezinfekčnú tekutinu NAIL PREP (protiplesňový prípravok), ktorú naneste štetcom na každý necht. Táto dezinfekčná tekutina neštípe, nezapácha, veľmi rýchlo na nechtoch uschne a veľmi dôkladne odmastní nechty.
  3. Po nanesení protiplesňového prípravku naneste na nechty PRIMER. Primer je veľmi dôležitý, nechty odmastní a zaručí lepšie priľnutie gél laku. Pri nanášaní týchto prípravkov dbajte na dôkladné zaschnutie. Nechtov sa samozrejme v žiadnom prípade nedotýkajte.
  4. Po takomto dôkladnom odmastnení sú nechty pripravené a môžete začať s nanášaním podkladového gél laku.

Odmastenie nechtu

Chyba číslo 3 - Príliš hrubá vrstva gél laku

Častou chybou, najmä v začiatkoch práce s gél lakmi je nanášanie príliš hrubej vrstvy gél laku. Prvá vrstva podkladového gél laku musí byť úplne tenučká. Taktiež farebné gél laky je potrebné nanášať v tenkých vrstvách. Pri nanesení hrubšej vrstvy sa môže gél lak na nechte v UV alebo LED lampe zvlniť. V takomto prípade je potrebné gél lak odstrániť a začať znova.

Každá vrstva gél laku, či už nanášate jednu, dve alebo dokonca až tri vrstvy, musí byť tenká.  Nenechajte sa zaskočiť tým, že prvá vrstva bude polopriehľadná a nie veľmi pekná. Druhá tenká vrstva farbu zocelí. V prípade veľmi svetlých farieb alebo neónových farieb je niekedy lepšie naniesť i tri vrstvy. Aby farba bolo krásne jednotná. Zvyčajne však postačuje naniesť dve tenké vrstvy.

Poznámka: Nezabúdajte, že fľaštičku s gél lakom musíte pred použitím poriadne pretrepať (cca 30 sekúnd).

Nanášanie gél laku - tvorba gélových nechtov

Chyba číslo 4 - Stečenie gél laku ku kožičke

Pri aplikácií každej vrstvy gél laku dávajte pozor na to, aby ste neprešli gél lakom cez nechtovú kožičku alebo aby vám gél lak nestiekol k pokožke. Ak by sa tak stalo, tak po vytvrdnutí v lampe by takto nalakovaný necht nevyzeral dobre. No čo je dôležité sôsobuje to odchlipy, odpadnutie modelácie. No taktiež by mohol nastať problém s tým, že sa pod takto nesprávne aplikovaný gél lak začne dostávať voda a rôzne baktérie, ktoré môžu vyvolať rôzne nepríjemné nechtové ochorenia. 

Táto chyba spôsobuje omnoho kratšiu životnosť gél laku. Gél lak sa takto môže rýchlo uvoľniť a odlúpiť.  Preto je veľmi dôležité dbať na to, aby pri modelovaní nechtov nedošlo k žiadnemu kontaktu akéhokoľvek gélu / gél laku k pokožke. 

Pri stečení gél laku ku kožičke použite jednoduchú pomôcku – POMARANČOVÉ DRIEVKO. Pomocou jeho oblej špičky odstránite stečený gél lak „pretiahnutím“ priestoru medzi nechtom a kožičkou smerom od nechtového lôžka von tak, aby ste zatečený gél lak odstránili. Takto sa odstraňuje zatečený gél lak ešte pred vložením ruky do lampy.

Chyba číslo 5 - Nedôkladné lakovanie bez zafixovania voľného okraja (špičky) nechta

Pýtate sa, ako dlho vydrží gél lak? Výdrž (životnosť) gél laku závisí nielen na kvalite nechtu a celkovom prevedení manikúry, ale taktiež na tom, ako dôkladne sa nanášaniu gél laku venujete. Ako sme si povedali v bode číslo 3, gél lak musí byť nanesený v tenkej vrstve, tak by ste nemali zabudnúť na to, že pri nanášaní gél laku je potrebné prejsť aj voľný okraj nechta. Teda gél lak naniesť aj na hranu nechta a nechať nechty do gél laku doslova „zabaliť“. Tým sa zvýši odolnosť a životnosť gél laku, ktorý takto lepšie obstojí pri rôznych nárazoch nechtov pri každodenných činnostiach.

Chyba číslo 6 - Pilovanie nechtov po aplikácii gél laku

V žiadnom prípade nepoužívajte pilník po aplikácii gél laku. Pilovanie hotovej modelácie narúša jednotlivé vrstvy gél laku a tie sa potom od okraja nechta nadvihujú a odchlipujú.

Chyba číslo 7 - Lakovanie na priamom dennom svetle pri okne na slnku alebo pri zasvietenej lampe

Gél laky sú produkty, ktoré sa vytvrdzujú v UV alebo LED lampách. Tieto lampy fungujú na princípe UV žiarenia podobného tomu, ktoré vyžaruje slnko. Preto pri manipulácii s gél lakmi platí zásada, že nikdy nesmiete prácu prevádzať na priamom dennom svetle. Napríklad pri okne alebo dokonca vonku. Manipulácia s UV/LED produktmi musí byť mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

Produkty si pôsobením denného svetla, teda UV žiarenia znehodnotíte (vytvrdíte) priamo vo fľaštičkách a tým si ich navždy znehodnotíte. Rovnako je chybou nechávať produkty príliš blízko UV či LED lampy. Aj tu hrozí, že svetlo z lampy bude mať dosah napr. na štetec a jeho vytvrdnutie spolu s gél lakom je isté.

Chyba číslo 8 - Nevhodný podkladový gél lak

Každá sme iná a aj naše nechty sa líšia. Preto sa môže stať, že podkladový gél lak, ktorý drží a vyhovuje jednej zákazníčke, nemusí držať a vyhovovať vám a naopak. V našej ponuke nájdete podkladové gél laky pre rôzne typy nechtov.

Pri správnom postupe vaše nechty tiež môžu vyzerať takto:

Chyba číslo 9 - Namáhané nechty

Niekedy je dodržaný správny postup a nechty napriek tomu nedržia. Ak sú nechty veľmi namáhané,  tak je vhodné zvoliť modeláciu iným materiálom. Zaobstarajte si kvalitný polygél. Ak nechty nebudú držať ani po použití polygélu, tak skúste ešte akryl.

Chyba číslo 10 - Hormóny alebo choroba

Antikoncepcia, hormonálna liečba, menštruácia, tehotenstvo alebo dojčenie. To sú ďalšie príčiny prečo nám zrazu nechty nedržia. V tomto prípade musíme ďalšiu modeláciu nechtov odložiť na neskôr. 
Je kopec chorôb, ktoré môžu mať vplyv na modeláciu, či už gélom, gél lakom, polygélom. Napríklad antibiotika, cukrovka, pleseň na nechtoch, ekzém, alergia, … Aj pri chorobách je vhodné počkať, kým sa daný problém nevyrieši a tak sa rozhodnúť pre prípadnú ďalšiu modeláciu.

Hodnotenie zákazníkov

Aspira.sk na heureke